Divat- és sporttáncok

717

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség Törökbálinton a sportcsarnokban tartja bajnokságát május 21-én. A szövetség elnökét, Szántó Pétert kérdeztük a versenyről.

TM: Mit kell tudni erről a műfajról és a versenyről?

A 95 tagországot tömörítő világszövetség IDO (International Dance Organization) leglátványosabb kategóriáinak, a színpadi táncoknak – show, modern, jazz – lesz a magyar bajnoksága Törökbálinton. A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség sporttáncosai ezekben a tánckategóriákban a világ legjobbjai közé tartoznak. Az szövetség táncosai az elmúlt 30 év alatt számtalan világ- és Európa-bajnoki győzelmet, döntős helyezést értek el. Hosszú éveken keresztül a világszövetség versenyein elért eredmények összesítése után a hat legeredményesebb nemzeti szövetség közé tartoztunk. A szakmai zsűri mindhárom tánc esetében a koreográfia egyéniségét, technikai különlegességét, valamint a színpadi megjelenést, összhatást értékeli.

TM: Hány csapat vesz rajta részt?

A mostani versenyre a korábbi pontszerző versenyek legjobbjai kaptak meghívást, és 13 egyesület, együttes 358 versenyzője küzd a nemzetközi versenyekre történő kijutásért. A show, modern, jazz kategóriákon túl a páros táncosok is bemutatóznak: salsa, bachata és argentin tangó kategóriában. Első két kategóriában egy többszörös világbajnok páros: Pék Máté és Nagy Edit Lilla is bemutatózik. Ők most vehetik át “AZ ÉV TÁNCOSA”, illetve a “NÍVÓDÍJAS TÁNCOS” elismerést, tanáraik pedig a “NÍVÓDÍJAS TÁNCPEDAGÓGUS” kitüntetést.

TM: Az ország mely részéről érkeznek a versenyzők?

A 13 egyesület, együttes versenyzői az ország legkülönbözőbb területeiről, településeiről érkeznek, így például: Sopron, Győr, Budapest, Csepel, Gödöllő, Esztergom, Kecskemét, Debrecen, Békéscsaba…

TM: A résztevő csapatok között van-e olyan, akiket kiemelhetnénk?

Igen mind a versenyzők, mind a felkészítő táncpedagógusok között lesznek kiválóságok. Így Huszár Ildikó többszörös világbajnok show kategóriában Varga Attilával. Ildikó jelenleg táncpedagógus és saját gyermekei esélyesek a világbajnokságra történő kiutazásra. A táncosok között is van több olyan, aki korábban versenyzett, és jó helyezést ért el világ, vagy kontinens viadalokon.