Európai Sporthét

296

2015 szeptembere óta kerül megrendezésre az Európai Sporthét, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezésére minden évben megrendeznek a sport és a testmozgás népszerűsítése jegyében. A nemzetközi eseménysorozat Európa 31 országában zajlik. A cél, hogy szeptember 23-30. között minél többen mozogjanak és tegyenek valamit az egészségük érdekében. Törökbálinton a Riczu Imre Kerékpárverseny mellett a Törökbálinti Sport Egyesület csatlakozott a kezdeményezéshez. Minderről Bóta Ilit, az egyesület elnökét kérdeztük.

Mi a célja az Európai Sporthétnek?

Egyrészt cél, hogy az Európai Unión belül kiemelkedő részvétellel mozduljunk meg országszerte, valamint az egészség, a testmozgás és a sport népszerűsítése. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül többet mozogjanak és azt követően egész évben továbbra is aktívak maradjanak.

 Miért csatlakozott hozzá az egyesület?

Célunk, amit úgy érzem az egyesület edzői nevében is kijelenthetek, hogy Törökbálinton népszerűsítsük a testmozgást minden korosztály számára, valamint fontosnak tartjuk az utánpótlás nevelést és sport megszerettetését. Mindemellett számomra nagyon fontos a prevenció, tapasztalat alapján elmondhatom, hogy az egészségmegőrzésben a szűrővizsgálatok és a rendszeres mozgás elengedhetetlen. Az egyesület két szakosztályának külön utakat bejárva, de ugyanaz a célja: megszerettetni a mozgást. A shaolin kungfunál elsődlegesen az utánpótlás-nevelésen van a hangsúly, az edzők versenyekre készítik fel a gyerekeket, miközben rendszerességre nevelik és fegyelemre tanítják a gyerekeket. A szabadidősport szakosztályunkban az idősebbeket szólítjuk meg. A cél, hogy kiemeljük a fotelból az embereket. Számomra nagyon fontos, hogy az ember egy közösség részének érezze magát, esetleg a sporton keresztül találja meg az önképét. A végeredmény ugyanaz, az élet részévé váljon a sport, hiányozzon a mindennapokból.

Ez volt az első alkalom, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez?

Nem. Először 2015-ben tartottunk nyílt edzés. Tavaly, illetve idén már a szervezők kerestek föl, hogy idén is csatlakozunk-e. Az előző évekhez hasonlóan, idén is városunk polgármestere, Elek Sándor nyitotta meg az eseményt, továbbá Géczy Krisztián és Földvári László alpolgármesterek is megtisztelték a nyílt edzést.

Természetesen jövőre is szeretnénk részesei lenni a sport népszerűsítésének.

Milyen edzés várta az érdeklődőket?

A shaolin kungfu szakosztályban a tradicionális és a pusztakezes küzdelemmel ismerkedhettek meg, míg a szabadidősport keretében jógával és kondi órával vártuk az érdeklődőket.