Közel 170 millió forintból fejlesztett a tüdőkórház

552

A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet folyamatosan új forrásokat keres a magas színvonalú betegellátás érdekében, tavaly ősszel az Állami Egészségügyi Ellátóközpont kiírására adtak be sikeres pályázatot, így közel 170 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek. A megvalósult fejlesztéseket sajtótájékoztató keretében mutatták be, melyen jelen volt többek között dr. Antal Gabriella, az intézmény főigazgatója, dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója, dr. Stubnya Gusztáv az ÁEEK területi igazgatója. A fejlesztésekről dr. Antal Gabriellát kérdeztük.

Ismert, hogy a központi régió nem részesülhet uniós támogatásban, viszont több program indult ennek kompenzálása érdekében. Milyen pályázaton nyertek?

Dr. Antal Gabriella:
Nem motiválja az embert, hogy ha nem jut semmilyen forráshoz, csak azért mert jól gazdálkodik, így rendkívül megörültünk annak, hogy tavaly először két részre bontották a konszolidációs támogatást, így nem csak adósságkezelésre, hanem jelentős összeg jutott fejlesztésekre is. Hat elemből álló pályázatot adtunk be, amiből ötöt már kifizettek. Ezek közül kettő kisebb értékű volt, amit műszermosogató és a konyhai hűtőkamra korszerűsítésére fordítottunk. Most további három fejlesztés zárult le, ami a mosoda és a mozgó tüdőszűrő állomások korszerűsítését érintette, valamint egy új gépjárművet is vásároltunk. Az utolsó elem kifizetésére még várunk, a támogatást a kazánházak felújítására fordítjuk majd, ami hatalmas energetikai megtakarítás lenne, hiszen 17 évesek a fűtőberendezések.

Milyen fejlesztések valósultak most meg?

Dr. Antal Gabriella:
A Tüdőgyógyintézet eddig saját forrásból cserélte le a régi röntgengépeket, ám a teljes digitalizációra csak a pályázati forrásnak köszönhetően került sor két új berendezés vásárlásával. Reményeink szerint ezekkel az eszközökkel minden eddiginél korábban lehet felfedezni és sikeresebben lehet kezelni a tüdő elváltozásait.

A mosoda már régóta működik az intézményben, így a gépek cseréje és az épület felújítása régóta esedékes volt. A támogatás biztosította az új mosógépek, szárítógépek és vasalógépek beszerzését, de néhány korábbi, még hasznos berendezés felújítására is jutott pénz. A fejlesztéssel nemcsak jobb munkakörülményeket biztosítunk a dolgozóink számára, hanem a kapacitást is bővítettük. Jelenleg 1000 kilogramm ruhát mosunk naponta, de a fejlesztésnek köszönhetően a duplájára is képes a mosoda. Eddig is mostunk már más kórháznak és kisebb szolgáltatóknak, de most lehetőség nyílt arra, hogy újabb piacot keressünk, amivel munkahelyek is létesülnének.

A digitalizáció az egészségügyet is lerohanja, az új tüdőszűrő berendezések mennyiben illeszkednek a hamarosan induló e-egészségügyi rendszerhez?

Dr. Antal Gabriella:
Most beleszaladtunk abba a problémába, hogy mi már készen vagyunk, de a fogadó hely még nem. Ugyanakkor egy digitális kép sokkal részlet gazdagabb, a legapróbb elváltozást is észrevehető, ezzel arányosan több időbe is kerül a lelet átnézése. Mi is most ismerkedünk az EESZT-vel (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér), nagy előnye lesz, hogy még a negatív képet is eltárolhatjuk majd. A tüdőszűrésnek az a fantasztikus jelentősége, hogy bármi eltérés észlelésekor elővesszük az előzményt összehasonlításképp. Nagy öröm, hogy egyre többen jönnek el tüdőszűrésre, az új digitális gépeknek pedig a röntgensugárzása is elenyészőbb.

Mikorra fejeződnek be a jelenlegi fejlesztések?

Dr. Antal Gabriella:
A nővérszálló munkálatai a nyár folyamán kezdődtek, várhatóan még idén elkészül a felújítás, a nyílászárók cseréje, valamint a napelemek felszerelése. Az újonnan, saját forrásból megvalósuló Járóbeteg, Diagnosztikai és Onkopulmonológiai Centrum pedig várhataón jövő tavasszal fogadja majd az első betegeket.