Felvételiznek a diákok

476

Január 20-án, szombaton a középiskolába, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező tanulók írásbeli felvételit írnak. Minden iskolában másképp számítják a felvételi pontszámokat, de általánosságban elmondható, hogy a teszt eredménye és a tanulmányi átlag számít. A felvételiről Endrei Mónit, a Bálint Márton Általános és Középiskola történelem tanárát kérdeztük.

TM: A felső tagozatos tanulók számára nagy nap lesz a szombat, hiszen sokaknak az írásbeli eredmény határozza meg, hogy milyen középiskolába jelentkezhet. Hogyan készítik fel a gyerekeket? 

Mondanám, hogy a gyerekeket folyamatosan erre (is) készítjük fel, de valószínűleg a célzott munkára kíváncsi. Nem hiszem, hogy az előkészítők tudásban adnának nagyobb biztonságot a diákoknak, hiszen az több éves tanulás eredménye – e felkészítéseknek sokkal inkább a rendszerezés, a feladattípusok megismertetése és gyakoroltatása, s az ebben szerezhető rutin elsajátíttatása a cél. A Bálint Márton Iskola térítésmentesen négy szombat délelőtt tartott célzottan ilyen típusú foglalkozást matematika és magyar tantárgyakból, de a tanórákon, sőt azokon kívül (korrepetálás vagy tehetséggondozás révén) is van lehetőség a felvételire való felkészülésre.

TM: Várhatóan milyen nehézségű lesz az írásbeli?

Nos, szerintem ezt a diákok is szeretnék tudni. Nagy közhely, de így van: aki képességeihez mérten készül és teljesít, azt nem érheti csalódás. Ennek persze feltétele az is, hogy a szülők és gyerekek reálisan tudják feltérképezni személyre szabott lehetőségeiket, és a megfelelő iskolatípust válasszák.

TM: A felkészítés mellett segítenek a gyerekeknek például középiskolát is választani? 

A nyolcadikos gyermekek és szüleik nagy kihívásnak tartják a felvételi eljárást. Az első alkalommal e helyzetbe kerülő szülők többnyire ugyanolyan aggodalommal várják ezt az időszakot, mint a második, harmadik gyermekük révén „rutinosnak” számító családok. Van olyan szülő, aki izgatottabb a gyermekénél, és nincs olyan kérdés, amit ne intézhetett volna felénk, s van, aki a tanuló évközben elért eredményei, illetve az iskolákban megtartott nyílt napok tapasztalatai alapján határozott sorrendet tud felállítani a szóba jöhető intézmények között. Mindenki másképp éli meg e helyzetet, így aki a mi segítségünket kéri, annak a döntésben is igyekszünk segíteni. Ősszel intézményi szinten tartottunk tájékoztatót a szülőknek, 2018. január 19-én pedig a Pest Megyei Iparkamara segítségével tartunk felvételi tájékoztatót a 7. és 8. évfolyamos tanulóknak és szüleiknek. Az adminisztratív teendőkben pedig egyenesen az iskola fogja a szülők és gyermekek „kezét”.

TM: Mit kell tennie annak a tanulónak, aki a Bálint Márton Iskolában szeretné folytatni tanulmányait?

A felvételi eredmény jelenleg a hozott, valamint írásbeli és szóbeli szerzett pontokból születik. A hozott pontszámot a hetedik évfolyam év végi, és nyolcadik évfolyam félévi bizonyos tantárgyi (magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz és informatika) eredmények alapján határozzuk meg. A felsorolt tantárgyak jegyeinek összegét felezzük, így maximum 50 pontot szerezhetnek a diákok. A központi magyar és matematika írásbeli felvételin maximum száz pont szerezhető, a szóbeli vizsgán pedig maximum húsz pontot érhetnek el. Iskolánk tanulóinak azonban automatikus felvételt biztosítunk abban az esetben, ha az említett két év átlagában elérték a 4,6-es átlagot. Az érintettek ezzel régóta tisztában vannak, így aki a mi iskolánkban szeretné folytatni tanulmányait, komoly erőfeszítéseket tesz. Egyes vélemények szerint a felvételi fölösleges stresszhelyzet, mások úgy gondolják, egyre inkább ez a tendencia. Minden esetre talán segíthet diákjainknak az az iskolánkra jellemző gyakorlat, hogy átvezető tagozaton félévkor és év végén – mindig más tantárgyból – vizsgáznak. Bár az adott időszakban ez nagy terhet jelenthet számukra, a felvételi vizsga idejére némi rutinnal bírnak szóbeli és írásbeli megmérettetésben egyaránt.

MEGOSZTÁS
Előző cikkPótszilveszter
Következő cikkKungfus toborzás