Állati jó!

429

Rendhagyó természetrajz órán vehettek részt a Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola harmadik évfolyamos tanulói a Kincses Tanyán. A Zöld Sziget Állatmenhely vezetője Kincses Imre, és Holló Zsuzsanna, Törökbálint főkertésze álmodta meg azt a különleges programot, amelynek keretében a Törökbálinton iskolába járó harmadikos gyerekek testközelből ismerhetik meg a szűkebb környezetünkben élő állatfajokat.

Másfél éven keresztül folyt a programok kitalálása, megszervezése, – mondta el lapunknak Holló Zsuzsanna. A szervezők mindenre gondoltak, hogy a foglalkozás érdekes, biztonságos, és esős idő esetén is megrendezhető legyen. A gyerekek kaptak egy-egy több oldalas, színes feladatlapot, és 5-8 fős csoportokban, egy felnőtt, és egy gimnazista vezetésével járták végig a Kincses Tanya öt helyszínét. Kincses Imre feleségével, és három gyermekével Pistályban, a Tétényi Fennsík természetvédelmi körzetének közvetlen szomszédságában él.  Mindannyian az állatvédelem és az állatmentés elkötelezett hívei. Állatseregletük legtöbb tagja a biztos halál elől menekült meg, és talált új otthonra a Kincses tanyán, ahol békében él egymás mellett minden élőlény.

Holló Zsuzsanna főkertész hivatása mellett a természet és állatvédelmi feladatokat is ellátja a város önkormányzatánál, és maga is három gyermek édesanyja. Régóta dolgoznak együtt a Kincses családdal. Programjuk fő célja az, hogy a Törökbálinton élő, tanuló gyerekek megismerjék szűkebb környezetük természeti csodáit, és megtanulják megőrizni azokat. A gyerekeknek alkalmuk volt megismerkedni a Kincses tanya állataival. Kutyákkal, cicákkal, lovakkal, szürke marhákkal, malacokkal, a baromfiudvar lakóival… Beszélgettek a természet védelméről, megtanulták a felelős állattartás szabályait, álarcokat készítettek a lugas alatt, és távcsővel kémlelték a Budaörsi dombság messzi lankáit. A program végén minden gyermek egy madáretetőt kapott ajándékba, így már biztos, hogy Törökbálint énekesmadarai nem maradnak éhen idén télen.

A harmadik nap végén ellátogatott a Kincses Tanyára Elek Sándor polgármester is. A polgármester úr édesapja állatorvos volt, így otthonosan érezte magát az állatok között, és elismerését fejezte ki a program szervezőinek. Hálás köszönet a Kincses családnak, akik három napon át, otthonukban látták vendégül a törökbálinti iskolásokat. Köszönet illeti a hivatal dolgozóit, akik önkéntesként segítették a gyerekeket az állomásokon. Köszönet a gimnazista segítőknek a felelősségteljes, lelkes munkáért, valamint Mezei Gyulának a gyerekek szállításáért.

MEGOSZTÁS
Előző cikkFitness évzáró
Következő cikkGyermekfutam