Street art Törökbálinton

148

Az utcaművészet nem újkeletű dolog, Törökbálint-szerte is felfedezhető, a Szent István utcai alagútnál, illetve az M0-s híd alatt. Képzőművészeti értéke mellett, akár globális problémákra is felhívhatják fele a figyelmet, így történt ez a Környezetvédelmi Világnap alkalmából is. Három művész – köztük Void törökbálinti lakos – az óceáni és tengeri műanyaghulladék-szennyezettségre hívta fel a figyelmet. Az alkotás nemzetközi elismerésben részesült. 

TbMa: Mióta foglalkozol a street arttal? 

Graffitivel kezdődött 1998 körül, amit pár év után abba hagytam. Az ún. street art a 2000-es évek elejétől datálódik. Láttam, hogy nem csak betűket (graffiti) lehet a falakra festeni, hanem mindent, ezért stencilekkel én is elkezdtem az utcákon festeni.

2005-ben diplomáztam egy angol képzőművészeti egyetemen, azóta itthon élek. Törökbálintra 1996-ban költöztem Budapestről; jobban tetszett a falusi környezet, mint a fővárosi pörgés.

TbMa: Törökbálinton több helyen is láthatóak a különleges fej-mintáid. Van ennek jelentése? 

Nincs igazán jelentése. Gyerekkorom óta szeretek arcokat, fejeket rajzolgatni és ebből alakult ki ez a fajta irányvonal, amit azóta is formálok, fejlesztek. Közben persze más dolgokat is festek, csak ez a fejes dolog lett az, ami a legnagyobb örömet adja.

TbMa: Sokszor készítesz(tetek) olyan falfestményeket, amelyek globális problémára hívja fel a figyelmet?

Nem, ez volt az első ilyen jellegű munka, de valószínű, hogy nem az utolsó.

TbMa: Hogyan ítéled meg, Magyarországon mennyire elfogadott a street art?

Ez elég változó. Szerencsére egyre többen fogadják el a műfajt és látják meg benne az értéket/szépséget. Sajnos viszont még mindig sokan vandalizmusnak tartják és nem szeretik.

TbMa: Jelenleg az M0-s hídja alatt találhatóak falfestmények, ami eléggé kieső terület, ugyanakkor egy utcai galéria látványos lehet. Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen megvalósuljon?

Engedély, semmi más. Az autópálya főmérnökségnek kell engedélyeznie, hogy azt a területet legális graffiti és street artra lehessen használni. Roppant egyszerűnek hangzik, de sajnos nem az. Többször próbálkoztunk, de sajnos minden tárgyalás érdektelenségbe fulladt. Remélem, egyszer megvalósul, mert világszínvonalú kültéri “galériát” lehetne csinálni ott, akár nemzetközi rendezvényeknek is helyszínt adhat.